Hopp til hovedinnholdet

Petvik-Fygle får lynraskt nett fra Lofotkraft Bredbånd

19. mai 2022
UTBYGGING: I løpet av august skal Ramsvik ha fibernett, sier Ole Kristian Mellingsæther, konsulent i Lofotkraft Bredbånd. Her sammen med kollega Ida Jenssen Malnes.
UTBYGGING: I løpet av august skal Ramsvik ha fibernett, sier Ole Kristian Mellingsæther, konsulent i Lofotkraft Bredbånd. Her sammen med kollega Ida Jenssen Malnes.

Petvik-Fygle får lynraskt nett fra Lofotkraft Bredbånd

–Det er et stort puslespill å få fiber inn til hver enkelt bolig, men nå er vi i gang med tilrettelegging for utbygging av fibertrasèer i området som strekker seg fra Fygle til Petvik, sier Ole Kristian Mellingsæther, konsulent i Lofotkraft Bredbånd.

Stor interesse

I området Petvik-Ramsvik-Fygle er det allerede over 80 kunder som har bestilt fiber.

–Det kan bli flere enn 100. Det er stor byggeaktivitet både når det gjelder nye hus og nye hytter. Vi har fått flere forespørsler fra utbyggere om det kommer fiber, sier Mellingsæther.

Lofotkraft Bredbånd merker at digitalisering av samfunnet har tatt et gigantsteg under pandemien.

–Under koronapandemien har vi opplevd stor pågang av kunder, både private og bedrifter. For mange er raskt nett blitt helt nødvendig for at man skal kunne gjøre jobben sin, enten man er hjemme eller på jobben, sier Ida Jenssen Malnes, salgs- og kundekonsulent hos Lofotkraft Bredbånd.

Raskt nett og TV

Gjennom partnerskapet med Altibox tilbyr Lofotkraft Bredbånd Norges raskeste bredbånd og en innholdsrik tv-løsning til private og bedrifter.

–Raskt nett er nå like viktig som vann og elektrisitet. Nye vaner, som mer strømming, hjemmeskole og hjemmekontor, krever raskt nett. Det gjør vårt samfunnsoppdrag enda mer aktuelt og viktig, forteller Ida Jenssen Malnes.

Nye områder

–Vi er et kommersielt selskap som skal levere positive resultater på hvert prosjekt. Vi har derfor klare instrukser om å vurdere hver utbygging innenfor gitte rammer og kriterier. Vi har altså ingen muligheter for å levere fiber til områder hvis det ikke kan svare seg økonomisk, sier Mellingsæther.

Siden Lofotkraft Bredbånd ble etablert i 2005 har selskapet lagt stamfibernett igjennom Lofoten. I 2019-2020 la Lofotkraft Bredbånd fiber til mange nye områder på Vestvågøy, og flere av årets nye utbygginger er plasser som ligger i mellom de områdene som fikk fiber i 2019/20. Fygle-Ramsvik er et godt eksempel.

–Da vi la sjøkabel fra Steine til Sennesvik ble det satt opp en node i Sennesvik, og det er signaler fra denne noden som gjør at vi nå kan trekke fiber i høyspentmastene over Einangen og ned til Ramsvik, sier Mellingsæther.

Ole Kristian Mellingsæther, konsulent i Lofotkraft Bredbånd
Ole Kristian Mellingsæther, konsulent i Lofotkraft Bredbånd

Montering

Å bygge fiber er en omfattende prosess og krever mye planlegging. Det blir derfor ofte ventetid fra kunden har bestilt fiber til de kan bruke internett- og TV-løsningen.

–Vi er blant annet avhengig av å forholde oss til andre aktører. Vi må få tillatelser fra Elmea (tidligere Lofotkraft) for fellesføring av våre fiberkabler i deres stolper. Stolpene må befares og oppgraderes tilstrekkelig for å tåle belastning av nye kabler, sier Mellingsæther.

Elmea har signalisert at denne jobben i Ramsvik-området vil være ferdigstilt i mai.

Lofotkraft Bredbånd trekker også fiber i lavspentnett og i gate- og veilys.

­–Når Elmea er ferdig med utbedringen av stolpene, er våre montører klare til å starte arbeidet med fiberutbyggingen. I perioden mai-august vil våre montører ta kontakt med kundene for å avtale når og hvordan fiberen trekkes inn til hver enkelt bolig, sier Ida Jenssen Malnes.

8000 kunder

Lofotkraft Bredbånd eies av Lofotens seks kommuner. Tidligere i år passerte selskapet over 8000 kunder i Lofoten. Nå strekker fiberen seg snart fram til flere nye kunder på Vestvågøy.

I perioden fram til fibersignalene er klare kan noen kunder oppleve å ha fiber fram til sitt hus, men må vente en god stund før de blir koblet på.

–Det er fordi vi jobber i forskjellige steder parallelt. Det kan derfor være at oppkoblingen i den andre enden ikke er klar. I løpet av august skal vi være ferdige og kundene i Fygle-Petvik skal ha våre tjenester i hus, forteller Mellingsæther.