Hopp til hovedinnholdet

Ola Skjeseth; Svinøya Rorbuer. Foto: Tore Berntsen, Visualdays

Med raskt og stabilt nett fra Lofotkraft Bredbånd pusser Ola diamanten på Svinøya

10. januar 2023
Ola Skjeseth tester internett levert av Lofotkraft Bredbånd
Ola Skjeseth; Svinøya Rorbuer. Foto: Tore Berntsen, Visualdays

Med raskt og stabilt nett fra Lofotkraft Bredbånd pusser Ola diamanten på Svinøya

Mens Ola Skjeseth pusser sin diamant og gir gjestene opplevelsen av Lofotens historie, bygges det fibernett fra Lofotkraft Bredbånd og ny teknologi i de 50 bygningene som tilhører Svinøya rorbuer.

–Vi har historiske rorbuer og Børsen-restaurant. Vi har kystkultur, kunst, natur, hav, fjell, mat og lokale råvarer i verdensklasse. Nå har vi også internett i verdensklasse. Raskt og stabilt internett er noe av det viktigste vi har, sier Ola Skjeseth, som i år har dobbelt-jubileum på Svinøya.

–Reiselivet i Lofoten har i flere år vært en bransje som vet at kundene forventer raskt nett – trådløst. Etter at Telenor varslet at de legger ned sitt gamle kobbernett har vi fått mange nye bedriftskunder, sier Trine Husjord, salgs- og kundekonsulent i Lofotkraft Bredbånd, som får henvendelser fra flere bedrifter som ønsker utvidet kapasitet, bedre sikkerhet og bedre trådløse løsninger.

–Uten et raskt internett får vi få gjester, rett og slett. Passordet til WiFi er det første gjestene spør om, sier Ola.

Historien

Det er mye historie i veggene her. Er det ansvarsfullt å eie?
–Ja! Det er ansvarsfullt å eie og drive dette, og jeg blir aldri ferdig. Med så mange bygg, er det evig vedlikehold. Når vi har malt og oppgradert alt, er det bare å begynne på nytt. Det er en evig spiral.

Snart bygges det flere hoteller i sentrum. Hva tenker du om det?
–Det blir fint det. Jo mer glass og stål det blir der, jo finere blir det her. Vi er kontrasten. Det opprinnelige.

–Dette var en yrende handelsbrygge, en krambu, sier Ola, og peker ut vinduene på restaurant Børsen. Svinøya var gammelbyen. Det var jo her Svolvær sto. Ola Skjeseth står på brygga med Svolværgeita i bakgrunnen.

Bergs storhetstid på Svinøya var fra rundt 1850. Lenge før biler - og bro. Øya var sentrum.

Berg reiste til Bergen med tørrfisk, og kom hjem med all verdens varer. Krambua ble  fylt opp med alt fra likkister, mat og klær. I dag fylles det samme lokalet opp av gjester fra hele verden. Hele året.

–Jeg mener Svinøya har vært en ledestjerne i reiselivet i Lofoten. Vi har vært flinke, stort engasjement, fremoverlent og aldri vært redde for å invitere våre konkurrenter inn i samarbeidsprosjektet. Sammen har vi blitt sterkere. Vi har er gode i sosiale medier, men vi er også gode på opplevelser. Vi har invitert inn hele Lofoten. Vi forsto tidlig at vi måtte ha flere samarbeidspartnere. Vi måtte tilby gjestene flere opplevelser enn Svinøya og Børsen.

1993 og 2013 er nøkkel-år for Ola. Han begynte som ryddegutt for John Berg. I 1993 traff han vaktmesteren på Svinøya i en bursdag.

–Det var en lørdag. Mandag begynte jeg i jobben som ryddegutt. Da var jeg i gang. Jeg jobbet hardt i mange år, restaurerte, malte, snekret tok imot gjester og vasket rorbuene. I de første årene var det selvsagt at snekkerlaget også skulle hjelpe til på fiskebruket under Lofotfiske.

I 2008 leide han eiendommene og i 2013 kjøpte han eiendommene av Berg, og oppgraderingen skjøt fart.

–I februar 2023 har jeg holdt på i 30 år, men blir aldri ferdig. Jeg har vært heldig. Vi har tjent penger hele veien. Fra 2013 frem til i dag har det vært en voldsom utvikling.

Alltid på vakt

–Jeg har alltid med meg kontoret, sier Ola Skjeseth og peker på mobilen, mens vi går til buene lengst øst på øya.

Med mobilen i lomma er hele området kontor. Trådløst. Han kan male, snekre, tenke framtid og være online.

–Vi er stolt av å være en lokal leverandør til et lokalt reiselivsanlegg som Svinøya rorbuer. Sammen har vi funnet en god løsning for et meget godt internett til hele anlegget, forteller Husjord.

Ola står ved ei nyrestaurert rorbu og peker og forteller.

–Hvordan legger du opp nettet på et så stort område?

–Vi har 250 senger, spredt på et stort område, men det blir trådløst i hver bygning. Lofotkraft Bredbånd har lagt opp flere aksesspunkter med hovedsentraler. Derfra strekker jeg fiber.

Han gjør nemlig også dette selv.
–Jeg gjør det sammen med vaktmester Nikko. Vi borrer, strekker og legger opp kabler til hver bu. Jeg elsker å bygge, legge tak, male, strekke kabler, å bli møkkete, gliser Ola.

Raskt og stabilt fiberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox strekker seg nå over hele området, inn i alle rorbuer, hus, restaurant og konferanserom.

–Hvorfor nå?

–Fordi vi måtte, og fordi det var mulig. Fiberen fra Lofotkraft Bredbånd lå klar på øya her. Hele verden digitaliseres. Mer og mer. Vi ser det på gjestene våre og vår egen drift. Vi har mange fototurister. De laster opp bilder og video. Det er viktig at gjestene har godt og stabilt nett og får lagt ut og delt bilder med venner, sier Ola.

–Både under og etter pandemien ser vi også at man kan jobbe mer hjemmefra eller kombinere jobb og ferie såkalt workcation. Våre rorbuer passer perfekt til dette formålet og da må vi ha et godt nett.

–Med vår nye løsning kan gjester nå bevege seg på hele Svinøya med samme brukernavn og passord, det blir det fornøyde gjester av, sier Ola, som nå fjerner TV-apparater fra rorbuene etter de fikk nett fra Altibox.

–Dagens gjester ser gjerne mer på egne mobiltelfoner og nettbrett med et velfungerende nett.

Ola Skjeseth tester wifi levert av Lofotkraft Bredbånd

Norges raskeste

Gjennom partnerskapet med Altibox tilbyr Lofotkraft Bredbånd private og bedrifter Norges raskeste bredbånd – og en innholdsrik TV-løsning.

–Det hjelper ikke å ha en rask fiberlinje, hvis det trådløse nettet er dårlig. Når fiberlinjen ikke får full utnyttelse, får du en hakkete og ustabil nettopplevelse, sier Husjord.

–Mange bedrifters trådløse nettverk benyttes stadig av flere typer enheter. Det kan være bedriftens arbeidsstasjoner, ansattes nettbrett og  mobiltelefoner, printere og gjestenett. Derfor er det viktig med god dekning, høy hastighet og at nettverket er stabilt helt fram til pc, nettbrett eller mobilen til både de ansatte og til gjestene, sier Husjord.

Lofotkraft Bredbånd får mange henvendelser fra bedrifter som ønsker å oppgradere sitt nett. Det kan f.eks være, oppgradert hastighet, sikkerhetstjenester, wifi, Mobil Backup, DDos beskyttelse med mer.

Hva bruke dere internett til?

–Alt vi gjør, sier Ola. Hele drifta er digitalisert. Gjennom pandemien kjørte vi et digitaliseringsprosjekt, da var det rom for å gjøre ting. Vi oppgraderte web, digitale løsninger, kassesystemer og booking. Utvikling av drifta er en pågående prosess, også den digitale delen. Vi blir aldri ferdig.

På Svinøya er sosiale medier markedsføringskanal nummer 1.

–Det er lenge siden vi sluttet med brosjyrer. Vi var tidlig ute og satset på nett og sosiale medier, sier Ola, som selv legger ut mange av bildene av natur, nordlys, toppturer, ørn, kveite og skrei.

 

Nye områder

–Lofotkraft Bredbånds samfunnsoppdrag er å sikre god infrastruktur, som gjør Lofoten til et godt sted å bo og å drive næring. Akkurat som resten av Lofoten har vi bygget ut Svinøya område for område, forteller Husjord.

Da brua til Svinøya ble renovert i 2017 la Lofotkraft Bredbånd fiber over brua for å være klar til fremtidig fiberutbygging.

–Vi er et kommersielt selskap som skal levere positive resultater på hvert prosjekt. Vi har derfor klare instrukser om å vurdere hver utbygging innenfor gitte rammer og kriterier. Vi har altså ingen mulighet for å levere fiber til områder hvis det ikke kan svare seg økonomisk, sier Husjord.

På Svinøya leverte vi til de første kundene allerede i 2018, da vi tegnet kontrakt med et boligsameie på Gunnarholmen.

 

–Hvem er gjestene?

–Mange kurs og konferanse. Private, grupper og bedrifter fra Østlandet, Vestlandet og nærområdet. Europeere og amerikanere har vært et voksende marked, de siste 5-6 årene. Før pandemien. Kineserne har ikke kommet tilbake etter korona. Jeg tror ikke kineserne kommer tilbake før i 2024. De utgjorde en stor andel i tidlig vintersesong før korona.

 

Dataangrep

De fleste bedrifter har datasystemer som de er helt avhengige av, derfor er det dårlig nytt at antall dataangrep mot norske småbedrifter øker.

–Når en bedrift angripes, kan sensitiv data havne i feil hender. Det spiller ingen rolle om det er rorbuer, cafe, frisørsalong eller advokatkontor. Når bedriften angripes kan alt fra person-sensitive opplysninger, timelister, bookinger, salgs- og innkjøpsoversikter og regnskap bli borte. Med pakkeløsningen Altibox Bedrift Premium får du en av markedets beste sikkerhetspakke, sier Trine Husjord, som legger til at sikkerhetsløsningene oppdager og stopper angrep, filtrer innhold og blokkerer skadevare.

 

–Planene videre?

–Jeg ønsker å slipe diamanten, få Svinøya til å skinne - mer. Jeg elsker jobben min, gleder meg til gå på jobb hver dag, alt vi skal gjøre i lag. Vi skal fortsette å gi gjesten en total opplevelse av Lofoten.

Takket være fiber fra Lofotkraft bredbånd/Altibox kan gjestene nå raskt laste opp bilder og video, og i den digitale verden vise sine venner opplevelser fra den virkelige verden – i Lofoten.

Raskt og stabilt nett

Lofotkraft Bredbånd, som ble startet i 2005 og eies av Lofotens seks kommuner, har over 8000 kunder i Lofoten.  Svinøya rorbuer er en av mange reiselivskunder.

Lofotkraft Bredbånd merker at mange bedrifter ønsker å forholde seg til én lokal leverandør for alle tjenester når det gjelder internett, support og datasikkerhet.

–Med Altibox Bedrift Premium får våre kunder en total-leveranse og en faktura for alle tjenester. Vår tjeneste er klargjort for å kunne vokse med bedriftens behov, sier Husjord.

 

Altibox bedrift Premium
Mange av våre bedrifter velger også Altibox bedrift Premium.

–Med Altibox Bedrift Premium får bedrifter raskt fibernett, stabil WiFi og en av markedets beste sikkerhetspakke inkludert, forteller Trine Husjord,

Trine legger til at sikkerhetsløsningene oppdager og stopper angrep, filtrer innhold og blokkerer skadevare.

Les mer her: https://www.altibox.no/bedrift/premium/

Ola Skjeseth tester wifi levert av Lofotkraft Bredbånd