Hopp til hovedinnholdet

Er fiber fremtiden, eller må man ha 5G?

22. august 2023
web22-fibersak

Er fiber fremtiden … eller må man ha 5G?

Hva er egentlig forskjellen på fiber og 5G? Hva bør jeg velge?

hansp

Slik velger du det som er best for deg

Det er lett å gå seg vill i jungelen av tekniske begreper og litt svevende visjoner. Her får du noen enkle fakta som gjør det enklere å finne den beste internettløsningen for ditt hjem.

Teknologiekspert Hans-Petter Nygård-Hansen forstår at folk kan være litt forvirret.

– 5G i seg selv vil verken føre til at vi kan overgå lysets hastighet, oppheve tyngdekraften eller reise i tid. Enkelt forklart er hovedforskjellen på å ha fiber eller 5G hjemme dette: Om internettsignalet kommer til huset ditt via en kabel eller trådløst.

NORGES RASKESTE: –Vi er lokale, og vårt fibernett ligger klart! Vi ønsker nye kunder velkommen, sier Espen Thorvaldsen i Lofotkraft Bredbånd.

– Godt rustet for fremtiden

Espen Thorvaldsen er daglig leder i Lofotkraft Bredbånd. Over de siste 20 årene har han bygd en høy ekspertise i hva som må til for å ha godt internett i hjemmet, både nå og i fremtiden.

Fiberbredbånd gir deg stabilt og lynraskt nett via egen kabel direkte inn i hjemmet ditt, fraktet med lysets hastighet, helt uforstyrret. Det sikrer svært høy hastighet på både opp- og nedlasting. Hvis du allerede har fiber i hjemmet, er du meget godt rustet for fremtiden

5G hjemme, eller trådløst bredbånd som produktet også kalles, er et alternativ i hjem der man av ulike årsaker ikke kan få fiber.

– Enkelt forklart legges det en fiberkabel til en 5G-mast. Derfra gjøres fibersignalet om til et radiosignal som spres til veggmonterte antennebokser i nærområdet.
5G bidrar til å nå samfunnsmålet om å få alle på nett, og det er positivt. Det er Nygård-Hansen enig i.

– Her i Nord-Norge bor en hel del folk i områder vi ikke enkelt kan legge fiber til. Da er 5G et veldig bra alternativ. Men hvis man har et valg, bør man velge kablet tilkobling.
Dette fordi et trådløst signal kan bli forstyrret av mye mer enn et som blir transportert via fiberkabel.

Så har vi også noe som kalles hybridfiber. Thorvaldsen forklarer at dette er noe borettslag og sameier med eldre kabling ofte får tilbud om.
– Det handler om at fiberkabelen fra gaten kobles sammen med eksisterende kobberkabel i huset eller leiligheten, for å slippe å erstatte de med ny, moderne fiberkabel.

Slik fungerer de forskjellige typene fiber

 

Med fiber får du internett via kabel. Med trådløst bredbånd (5G) går signalene fra en basestasjon til veggmonterte antennebokser. Hybridfiber får man når fiberkabelen kobles til en eksisterende kobberkabel 👇

Fiber-og-5G

Viktig samfunnsbygging

Som Altibox-partner har Lofotkraft Bredbånd levert fiber til Lofotens befolkning de siste 20 årene.

– Altibox var først ute med å tilby fiberbredbånd til privatmarkedet i Norge. Nå har Altibox nærmere halvannen million nordmenn som bruker bredbåndstjenestene våre.

Det sier Thorvaldsen, som påpeker at mange også setter pris på at de blir kunder hos et lokalt selskap.

– De får lokalt internett – og alle liker vel best å handle lokalt. Det, sammen med stabilt og lynraskt nett via fiber og førsteklasses kundeservice, er kanskje grunnen til at Altibox har hatt Norges mest fornøyde bredbåndskunder 12 år på rad.

Vi kommer også på 5G

Vi jobber for å gjøre enda flere nordmenn fornøyde og for å nå målene om at alle får tilgang til skikkelig bredbånd.
Vi skal derfor sammen med Altibox også tilby trådløst bredbånd via 5G, som et alternativ til de som ikke kan få fiber.

– Vårt ønske er at alle skal få stabilt og raskt nett i hjemmet sitt. Men noen steder har det vært vanskelig å legge fiber, så vi er veldig glade for at vi snart skal benytte 5G-teknologi for å gi den gode Altibox-opplevelsen til enda flere, forteller Espen Thorvaldsen.