Hopp til hovedinnholdet

Inge og Yngvar laster opp over en terabyte data fra Kabelvåg - hver dag

10. februar 2023

Inge og Yngvar laster opp over en terabyte data fra Kabelvåg – hver dag

DSC00590

Lofoten Film Collective leverer daglig spektakulære bilder fra Lofoten til kunder i hele verden. Det kunne de aldri gjort uten markedets raskeste fiberbredbånd.

– Vi er nok blant dem som laster opp aller mest data i hele Lofoten, ja, medgir Inge Wegge mens han bretter opp laptopen og studerer selskapets digitale forbruk.

Bak en sliten og relativt anonym fasade i Kabelvåg sentrum, skjuler det seg moderne teknologi, servere og kraftige datamaskiner med enorme behov for lagringskapasitet. Filmskaperne i Lofoten Film Collective har spesialisert seg på å fange spektakulære bilder og øyeblikk i Lofoten i høy oppløsning. Oppdragsgiverne kommer fra hele verden og selv om produksjonen er kortreist, er det digitale fotavtrykket stort. Fra det beskjedne hjørnekontoret i Kabelvåg laster de opp over 400 terabyte med video i året.

– Vi har tungt videomateriale som går ut fra våre servere 24/7, i gjennomsnitt en drøy TB hver døgn. Og behovet blir ikke mindre, sier produsent Yngvar Christensen.

En terabyte (TB) tilsvarer ca: 

  • Over 250 000 bilder med en oppløsning på 5 megapiksler
  • Omtrent 2000 timer med video i 720p
  • Cirka 500 000 sanger i MP3-format med en gjennomsnittlig størrelse på 4 MB per låt.
  • Omtrent 600 timer med strømming av video i 1080p oppløsning.
  • Over 1 million bøker i elektronisk format
  • Cirka 20 000 timer med musikk som spilles i 4 timer om dagen i en måned
  • Omtrent 400 000 minutter med telefonsamtaler, som er likt 6 år og 8 måneder med kontinuerlig snakking

– Vi laster kontinuerlig opp både sikkerhetskopier og oppdragsfilm. Da er stabilt og raskt bredbånd alfa og omega for oss.
For å jobbe slik holder det ikke med tradisjonell 150 mb linje. Lofoten Film Collective har 1.000 MB linje, som er den høyeste hastigheten Altibox tilbyr gjennom Lofotkraft Bredbånd.

– I praksis betyr dette at det for eksempel bare tar ti minutter å laste opp en kortfilm på 30 GB film til Altibox - en prosess som ellers ville tatt flere timer. Det er veldig praktisk for oss, sier Wegge.

– En del av samfunnsoppdraget vårt er å legge til rette for at alle næringer har optimal digital infrastruktur. Enkelte har behov for den raskeste båndbredden, og det er ekstra artig at vi gjennom lynrask fibertilgang bidrar til at kreative og datakrevende næringer innen videoproduksjon kan lykkes i Lofoten, sier Trine Husjord, salgs- og kundekonsulent i Lofotkraft Bredbånd.

Lofoten Film Collective
Lofoten Film Collective er en heldigital bedrift, der nettet muliggjør digitale møter med internasjonale kunder og samarbeidspartnere. 

– Da er det så viktig at nettet er stabilt. Tidligere har vi enkelte ganger vært nødt til å koble oss på mobilnettet for å holde koken. Vi har også flere eksempler på at opplastinger som skulle gå over natta har krasjet når vi har kommet på jobb dagen etterpå. Det slipper vi heldigvis nå, sier Yngvar Christensen.

Inge Wegge mener det er umulig å jobbe profesjonelt med film i Lofoten uten raskt og stabilt filberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd.

– Det gir oss trygghet. Solide backup-løsninger er helt avgjørende for oss. Lofotkraft Bredbånd  framstår veldig profesjonelle og har vært på tilbudssiden hele veien. I dag er opplasting og backup mot Dropbox en del av hverdagsrutinen.

Om Lofotkraft Bredbånd

Lofotkraft bredbånd startet med leveranse av fiber til Lofoten allerede i 2005 og har siden da levert Tv- og internettjenester gjennom partnerskapet med Altibox til over 8000 private og bedrifter.
Hos oss er det viktig at kunden får en totalleveranse som både er tilpasset til, og kan vokse med bedriftens fremtidige behov sier markedsansvarlig  Ivan Josefsen

Nye prosjekter

Oppdragsmengden øker stadig. Bare i fjor høst hadde Lofoten Film Collective 50 ulike filmprosjekter på gang, bestående av alt fra kortfilmer og oppdragsfilmer til reklamefilmer og større dokumentarfilmer. Deriblant prosjektledelse for 15 nye kortfilmer som inngår i Altibox storsatsing Godt Norsk. 

Godt Norsk er en ny kostnadsfri strømmetjeneste som byr på norske filmer, serier og dokumentarer for alle med Altibox TV. Her finner du inspirerende historier som går tett på folks hverdag, produsert av mindre, men drivende dyktige, produksjonsselskaper fra hele Norge.

Under tema-knaggen “På Kanten” har Lofoten Film Collective samlet 15 ulike unge filmskapere i Norge, som har laget hvert sitt bidrag.
– Det er en antologisk kortfilmserie, der filmskaperne har tolket temaet fritt og skapt unike, personlige historier fra Norge. Vi har bidratt med støtte ved behov i prosessen, forteller Wegge.
– Tematisk spenner filmene fra ekstremsport til meditativ sakte-tv istemmer Christensen.
– Noen har valgt å utfordre rasediskriminering, homofili, eller sjangeren film i seg selv, mens andre borrer i psykologi, rus og vold. Spenningen og den røde tråden er hvordan filmskaperne løser og tolker utfordringen.

Et av de mest spektakulære innslagene i “På Kanten”, er det Lofoten Film Collective som står bak selv. I dokumentarfilmen Viking Wheels følger vi CP-rammede Harald Riise, som skal gjennomføre et ganske så vilt stunt på Svolværgeita - å ta pull-ups fra ei stang festet mellom hornene, mens han selv sitter i rullestol.
– Han er en helt fantastisk inspirerende fyr, som ikke lar seg stoppe av cerebral parese og ubrukelige bein. Han er helt rå på å henge med armene og ta pull-ups, forteller Wegge.

Under pandemien bestemte Riise at han skulle slå rekorden til en funksjonsfrisk mann. Et drøyt år seinere var han offisiell verdensrekordholder i Dead Hang, med smått utrolige 16 minutter og tre sekunder. Den tidligere verdensrekorden var 13,52.
– Det var kult at Harald ville henge med rullestolen på Svolværgeita. Han kunne blitt dratt opp der uten, men han sier den er en del av hans identitet.

Viking Wheels og de andre filmene i “På Kanten” kan du oppleve på Altibox fra mandag 13. februar.

Lofoten Film Collective har vært bidragsytere på Godt Norsk siden starten 2020, og har fra før dokumentarfilmene Nordfor Sola, Bjørnøya, Iskant og Relativ risiko tilgjengelig på strømmetjenesten.
– Det Altibox gjør med Godt Norsk har blitt en snakkis i filmbransjen. Her har du en ny tjeneste som kjøper mye innhold og tilgjengeliggjør det for et bredt publikum. De bryr seg heller ikke noe om når innholdet er laget, så lenge det er bra. Mange gode norske filmer dør og forsvinner etter de har blitt vist på festival. Derfor synes vi dette tiltaket er helt rått, sier Inge Wegge.
– Det er mange klassikere som nå har funnet seg et nytt hjem på Altibox, slår Yngvar Christensen fast.
– Godt Norsk gir våre kunder en unik mulighet til å se de mest spennende norske produksjonene, akkurat når de vil. Vi er stolte av å kunne tilby dette som en del av vårt TV-tilbud. Ved å tilby gratis tilgang til Godt Norsk, ønsker vi å støtte mindre norske produksjonselskaper og gi våre kunder en plattform til å se og nyte det beste norske innholdet, sier Trine Husjord i Altibox.

Sjekk ut promovideoen til På Kanten